14 september 2007

Fattigdom

Det skremmende med å være i et land med så mye fattigdom er at en etter hvert blir vant til det. De første dagene skar det meg i hjertet å se på gatebarna som tigget utenfor supermarkedet, men etter å ha vært her noen dager ble jeg flink til å dytte følelsene til side og si "no, no tengo" uten å få den ekle klumpen i magen. Jeg regner med at det er en forsvarsmekanisme vi utvikler for å takle hverdagen her nede, men jeg syns det er ekkelt å tenke på. Hvordan kan det noensinne bli bedre her i verden når vi venner oss til urettferdighet så fort?

Nicaragua er det nest fattigste landet i Latin-Amerika, og nesten 50% av landets befolkning lever under fattigdomsgrensa. Nesten 20% lever i ekstrem fattigdom, noe som vil si at de har under to dollar dagen per hushold. To dollar. Tolv kroner. Jeg vet ikke om vi som priviligerte nordmenn kan klare å ta inn over oss hvordan det er å forsøke å mette familien sin på under tolv kroner dagen. Selv om jeg har bodd her i tre uker klarer jeg enda ikke ta det inn; vi bor i en middelklassebydel i en bra by, og de fleste fattige bor på landsbygda. Dessverre hindrer fattigdommen mange barn i å gå på skolen. For mange familier er det en umulighet å sende barna på skolen og betale for skoleuniform og skrivesaker. Mange barn går dermed rundt i gatene og selger tortillas, smykker og diverse skrap for å bidra til husholdet. Dessverre er dette bare en kortvarig løsning, siden barn som ikke har fått en utdannelse selv kommer til å ende opp blant de fattigste når de blir voksne. Heldigvis finnes det ildsjeler også i dette landet, og det drives endel prosjekter som har som mål å hjelpe barn med utdannelsen.

I går var vi på besøk hos et slikt prosjekt i en av de fattige bydelene her i Leon. Her hjelper de 80 barn i alderen 3 til 16 år. Noen av barna går ikke på skolen i det hele tatt, mens andre trenger hjelp med lekser og et sted å være. Mange av barna bor hos besteforeldrene fordi foreldrene har reist til Costa Rica for å arbeide, og mange av disse besteforeldrene er analfabeter som ikke kan hjelpe barna med skolearbeidet. Prosjektet holder til i noe jeg ikke kan karakterisere som noe annet enn et gammelt skur. Det var vondt for en norsk barnehagetante å se forholdene de levde under, og samtidig tenke på barnehagene hjemme med det vi tenker på som personalmangel, gamle leker og lite areal. Jeg håper veldig jeg får til å jobbe som frivillig på prosjektet i alle fall en gang i uka, jeg tror jeg kommer til å lære mye, samtidig som jeg forhåpentligvis kan gjøre en innsats som betyr noe.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ikkje alle som har det like bra, nei. Må jo vere interessant å få bidra der da!

Anonym sa...

huff det er trist å tenke på alle de stakkars barna, men det er som du sier man utvikler forsvarsmekaniser. ellers hadde man ikke kunne klart seg der nede tror jeg. du hadde hvertfall blitt fryktlig blakk..